Na sam początek, jak to kultura nakazuje jest obowiązek się przywitać. Tak więc mówię wszystkim czytelnikom serdeczne cześć. Na wstępie zacznę może krótką notką dotyczącą tego artykułu. Sam artykuł nie ma nikogo faworyzować, a wręcz przeciwnie. Będę starał się wynieść wszystkie brudy a także wszelkie plusy serwera w tym artykule. Na koniec podsumuje cały artykuł i podam hipotezę na temat Los Santos Role Play - a jaką? Dowiedzcie się sami.
Jak wiemy, czasy świetności dla Los Santos Role Play minęły wraz z nadejściem ery Misiaka. Dlaczego tak się stało? Nikt nie jest w stanie powiedzieć, mnie samego dziwi fakt odchodzenia ludzi na serwer konkurencyjny Bartosza. Dlaczego tak piszę? Zacznę może tak. Misiak zautomatyzował cały skrypt, wszyscy zaczęli się przyzwyczajać do tego, że jego soft będzie robił za innych - ale nie takie były pierwotne założenia greków kiedy to górowały nierozwinięte i nieoptymalne gamemody GodFather. Gracze powinni się uczyć tworzyć bardzo klimatyczne akcje, które nie wypływają z kodu a z rąk i ich umysłu. Jest to wręcz oburzające, do czego doprowadził Bartek na tej scenie. Eleska jest jak na razie jedynym serwerem, który wprowadza korekcyjne zmiany w skrypcie a nie automatyzuje go.

Dojdźmy teraz do minusów. Administracja - kiedy widzimy te słowo, kojarzy to się nam z dobrze zgraną ekipą, która jest w stanie zapewnić nam dobre rządy. Co się dzieje na Los Santos Role Play? Administracja oczekuje szacunku od graczy, przecież to gracz powinien latać za administratorem i go prosić na kolanach o to, żeby ściągnął karę. Nie, to nie tak powinno wyglądać. Z całym szacunkiem, ale nigdzie nie ma dobrej administracji, jednak na LS-RP sytuacja zarządu jest tragiczna. Złapanie jakiegokolwiek administratora graniczy z cudem, wiadomo - studia, nauka. Tylko dlaczego łapią się takiej roboty ludzie, skoro nie mają na to czasu? Jest to dosyć denerwująca kwestia, ale jedynymi osobami na forum z którymi ma się jakikolwiek kontakt są Moderatorzy Serwera. Jednakże nie mogą oni w pewnych chwilach utworzyć na przykład skryptu organizacji, do tego jest potrzebny Administrator.

Dobrze, skończmy ten artykuł - nie mam zamiaru nudzić nikogo z użytkowników forum. Pisząc ten artykuł chciałem wam pokazać moje spojrzenie na eleskę, dlatego też zakończmy to moją opinią. Sam serwer jest w typowym kryzysie, w najlepszych chwilach na serwerze gra po sto siedemdziesiąt osób a reszta czeka na zbawienie ze strony Wax'a. Mimo olewającej administracji i słabego skryptu jestem w stanie polecić wszystkim czytelnikom ten serwer. Nasuwa się pytanie: "Po co mam tam iść?". Odpowiem, z ręką na sercu. Los Santos Role Play to dawny gigant, serwer który miał najlepszy skrypt wśród wszystkich. Był w zastoju, z powodu Balona, który postanowił prowadzić serwer Metina. Jednak jako jedyny na scenie ma w sobie dawny klimat, a także jest jeszcze kilka starych graczy. Nie zmieniajmy tego, nie dopuśćmy do upadku żywej legendy tej sceny. Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej.
Przypomnijcie sobie rok 2009 albo 2008 kiedy to eleska górowała. Pomyślmy, że tak jest i teraz. Jeśli tak nie będzie, czy grozi szybki upadek naszego dobrego domu? Pozostawiam tą hipotezę czytelnikom.
Autor felietonu:Tortilla

Pobierz San Andreas Multiplayer w najnowszej wersji stabilnej 0.3e.
Pobierz Multi Theft Auto w najnowszej wersji stabilnej 1.3.