Skocz do zawartości

Serwis Grand Theft Auto & Multiplayers zasponsoruje serwery dowolnego typu.
Lokalizacja serwera dedykowanego - Gdańsk, Polska.
Więcej informacji na skype - Xenon lub Szybki.

IV+ - Czy mamy szansę na porządny alternatywny multiplayer do IV?

IV+ GTA IV multiplayer GTA:IV

46 odpowiedzi w tym temacie

#1 RootKiller

Big Clucker

• Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 10 luty 2012 - 17:39

Dołączona grafika

Na pewno, wielu z was wie w jakim stanie jest IV:MP - mam dla was dobrą informacje! Aktualnie trwają zamknięte beta testy do multiplayer'a o nazwie IV+. Powiecie za pewne - i co z tego? Chce się powiedzieć... nic ale jak informują nas autorzy projektu, w ich produkcie zobaczymy to co dała nam ekipa IV:MP. Ze swej strony zdradzę iż w multiplayerze jest zrobione o wiele więcej niż w IV:MP! Co zobaczymy w dziele IV+ ?

Autorzy uraczyli nas:
- Płynną synchronizacją,
- Synchronizacją pojazdu bez kierowcy,
- Synchronizacją broni,
- Obsługą obiektów,
- Scripting Client-Side,
- GUI Client-Side,
- Dużą ilością Eventów oraz Funkcji,
- Obsługą MySQL oraz innych przydatnych rzeczy,
- Animacjami postaci,
- Wzorami kolizji (Podobne jak w MTA),
- Synchronizacją elementów świata (Czas, pogoda itp),
- Zoptymalizowanym kodem sieciowym,

Jeśli to dla Was wciąż za mało to warto wspomnieć o limitach: 100 graczy, aż 10 000 pojazdów, 20 000 obiektów, 65535 wirtualnych światów i tyle samo wzorów kolizji.

Jak zapewniają developerzy są już na ukończeniu swojej modyfikacji, w multiplayerze językiem skryptowym będzie LUA. Jak myślicie - Opłaca się wydawać multiplayer w tak dalekim czasie od wydania gry?

Oficjalna strona projektu - http://iv-plus.net/

Dołączona grafika

Komentarz redakcji:
XenoN: Projekt zapowiada się ciekawie, ale zastanawia nas jeden fakt - na stronie projektu NIE WIDAĆ, żadnych screenów z tej modyfikacji nie wspominając już o filmie. Ponadto wszelkie obrazki pochodzą z rockstarowskiego multiplayera. Ciśnie się słowo... F A K E... Ponadto jeden z naszych redaktorów(Szybki) - sugeruję iż autorzy modyfikacji mogli opierać się na kodzie MTA:SA - jednak w tym wypadku dla dobra ogółu jesteśmy im w stanie to wybaczyć ;).

A wy jak myślicie?

______________________________________________________________________________________________

Red Dead Redemption - XBOX LIVE EVENT

Dołączona grafika

Jeśli ktoś z was ma ochotę zagrać w "GTA na koniu" - czyli Red Dead Redemption to zapraszamy dzisiaj o 22:00 na platformę XBOX live. Przez 1.5h nasze redakcja dołączy do oficjalnego eventu R*.

Nasz live id: gtavpl
Wideo streaming pojawi się na stronie około 22:07.
Podczas spotkania do wygrania będą limitowane pady Microsoftu sygnowane na styl RDR.

Użytkownik XenoN edytował ten post 12 luty 2012 - 01:38
Poprawki i autoryzacja nadesłanego tekstu. Dziękujemy!

#2 Kacper Smółkowski

Gangsta

• Użytkownicy
  • 404 postów

Napisano 10 luty 2012 - 20:06

pics or it didn't happen
[18:10:44] |Restorer|: fajny jesteś, mogę Cię dotknąć ?
[18:10:54] Kacper Smółkowski (ownede): jesteś idiotą, możesz się odsunąć?

#3 ViruS

Pilot bombowca.

• Użytkownicy
  • 74 postów

Napisano 10 luty 2012 - 20:08

Poczekamy i się przekonamy.

#4 Kacper Smółkowski

Gangsta

• Użytkownicy
  • 404 postów

Napisano 10 luty 2012 - 20:10

Jak dla mnie jedno video z testów synchro broni nie jest zbyt przekonywujące.

#5 RootKiller

Big Clucker

• Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 10 luty 2012 - 20:11

Mogli w programie do edycji video dodać czat a rozgrywkę we wbudowanym multiplayerze zarejestrować, zobaczymy :).

#6 Kacper Smółkowski

Gangsta

• Użytkownicy
  • 404 postów

Napisano 10 luty 2012 - 20:13

Czat to był nawet w moim zalążku multi do GTA: SA. Choć nie powiem, że też się trochę namęczyłem z tym directem :D

#7 RootKiller

Big Clucker

• Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 10 luty 2012 - 20:17

Hah, wiem o czym mówisz :D.

A co jest w tym złego że korzystają z kodu MTA ? Jest w końcu po coś, lecz niestety dla dobra ich projektu będą musieli również działać na licencji (GPL)Open Source :)

Użytkownik RootKiller edytował ten post 10 luty 2012 - 20:31

#8 XenoN

GTA V Fan

• Zarząd
  • 394 postów

Napisano 10 luty 2012 - 21:26

Wyświetl postUżytkownik RootKiller dnia 10 luty 2012 - 20:17 napisał

Hah, wiem o czym mówisz :D.

A co jest w tym złego że korzystają z kodu MTA ? Jest w końcu po coś, lecz niestety dla dobra ich projektu będą musieli również działać na licencji (GPL)Open Source :)
to przestępstwo, jak zrobiliby to bez zgody MTA.

Dołączona grafika Dołączona grafika

XB LIVE: GTAVpl, PSN: GTAVpl,
GFWL: GTAMpl/GTAVpl

#9 RootKiller

Big Clucker

• Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 10 luty 2012 - 22:51

Licencja GPL działa na takiej zasadzie - można korzystać z dzieła autora - lecz na tej samej licencji oraz z dopiskom o autorze wykorzystanego materiału. Z tego co pamiętam :)

#10 Ventron

quack.

• Użytkownicy
  • 128 postów

Napisano 10 luty 2012 - 23:49

Pchać się w język który mało kto zna i mało kto będzie chciał się uczyć. Lepiej byłoby zrobić wszystko w języku PAWN ponieważ jest on dosyć popularny na scenie GTA, ale niestety nieco zacofany.

Użytkownik Ventron edytował ten post 10 luty 2012 - 23:56

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W oczekiwaniu na kolejną część Dead Island

#11 Hosiek

Little Clucker

• Użytkownicy
  • 29 postów

Napisano 11 luty 2012 - 00:16

Sam bym zrobił serwer do gta iv jednak ivmp na to nie pozwala, mam nadzieje ze będzie to coś stabilnego i będzie duzo możliwosci ;)

#12 Aleks

Big Clucker

• Użytkownicy
  • 107 postów

Napisano 11 luty 2012 - 11:22

Wyświetl postUżytkownik Ventron dnia 10 luty 2012 - 23:49 napisał

Pchać się w język który mało kto zna i mało kto będzie chciał się uczyć. Lepiej byłoby zrobić wszystko w języku PAWN ponieważ jest on dosyć popularny na scenie GTA, ale niestety nieco zacofany.
Klepiesz bzdury...
PAWN to szit.
To samo co w PAWN można zrobić w LUA i wcale nie jest trudniej. A to, że są większe możliwości, to nie musisz ich używać.

#13 Łukasz Michalak

Key

• Użytkownicy
  • 240 postów

Napisano 11 luty 2012 - 11:37

Jak już GTA SA wyjdzie z mody to na pewno IV:MP się rozwinie.

Dołączona grafika

Witajcie, pragnę Was zaprosić na portal/forum którego tematyka skupia się na Role Play Games w grze GTA San Andreas. Mile widziani inni userzy, którzy rozpoczną publikację RP na innych grach.

www.Centrum-RP.eu

#14 H5N1

Big Clucker

• Użytkownicy
  • 118 postów

Napisano 11 luty 2012 - 13:11

Wyświetl postUżytkownik Ventron dnia 10 luty 2012 - 23:49 napisał

Chyba nie wiesz o czym w ogóle piszesz. PAWN jest użyty tylko w SAMP i jest to tak masakrycznie prymitywny język, że ludzie w nim piszą tylko i wyłącznie dlatego, że muszą. LUA jest bardzo często używane jako język skryptowy do pluginów etc. Przykładowo:
-Skrypty w MTA
-Homebrew w PSP
-Crysis
-Stalker
-Far Cry

Prócz tego LUA jest bardzo prostym językiem, w sam raz dla początkujących. Przykładowym ułatwieniem jest jeden typ zmiennej.

#15 Ventron

quack.

• Użytkownicy
  • 128 postów

Napisano 11 luty 2012 - 13:12

Tak ale zwróć uwagę że 80% skrypterów nie będzie chciało uczyć się LUA

Z Wikipedii
"PAWN może służyć także jako rozszerzenie aplikacji zapewniając możliwość jej programowania, np. AMXMODX używany w silniku gry wieloosobowej Half-Life"

Użytkownik Ventron edytował ten post 11 luty 2012 - 13:16

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#16 Starter

...

• Administracja
  • 511 postów

Napisano 11 luty 2012 - 13:20

Wyświetl postUżytkownik Ventron dnia 11 luty 2012 - 13:12 napisał

Tak ale zwróć uwagę że 80% skrypterów nie będzie chciało uczyć się LUA

Z Wikipedii
"PAWN może służyć także jako rozszerzenie aplikacji zapewniając możliwość jej programowania, np. AMXMODX używany w silniku gry wieloosobowej Half-Life"
Ale to już ich problem, że nie są elastyczni i opierają się o jeden prymitywny język. Zauważ, że programiści w LUA są najbardziej obecnie rozchwytywani, bo to towar deficytowy. Jak ktoś zna LUA to miażdży wiedzą, umiejętnościami i efektami pracy programistów w PAWN.

#17 mkr

Little Clucker

• Użytkownicy
  • 18 postów

Napisano 11 luty 2012 - 13:29

Cytat

Opłaca się wydawać multiplayer w tak dalekim czasie od wydania gry?

Skoro VRocker potrafił wydać LU dla trójki po 8 latach od premiery gry na PC, to jednak można.

Generalnie mi też śmierdzi ten cały projekt jak jeden wielki fake. Choć chciałbym się mylić, bo ludzie nie chcą tworzyć multiplayer'a do IV - on już go ma przez co suma sumarum wiele osób traci dosyć szybko zapał. A szkoda.
me gusta.

#18 Ventron

quack.

• Użytkownicy
  • 128 postów

Napisano 11 luty 2012 - 13:31

Rasizm XXI wieku. Programista LUA od programisty PAWN raczej niczym się różni

Co do projektu to ciekawi mnie czy nie podziel losu Four-MP

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#19 KeyBoy

Little Clucker

• Użytkownicy
  • 27 postów

Napisano 11 luty 2012 - 13:43

Cytat

PAWN jest użyty tylko w SAMP
Pierwszy błąd, PAWN jest również używany do tworzenia oprogramowania sygnalizacji świetlnych, jeżeli mam się kłócić to również jest używane w VC:MP, AMXMODX.

http://www.compuphas...m/pawn/pawn.htm

Cytat

Przykładowym ułatwieniem jest jeden typ zmiennej.
W PAWN tych typów nie ma :).

Cytat

Ale to już ich problem, że nie są elastyczni i opierają się o jeden prymitywny język. Zauważ, że programiści w LUA są najbardziej obecnie rozchwytywani, bo to towar deficytowy. Jak ktoś zna LUA to miażdży wiedzą, umiejętnościami i efektami pracy programistów w PAWN.
Najbardziej rozchwytywani są programiści PHP (lub innego dynamicznego języka do pisania aplikacji www) którzy piszę w skopanym języku, a zarabiają poważne pieniądze.Jeszcze nigdy nie słyszałem, aby ktoś z moich znajomych, lub ze znajomych moich znajomych zarabiał na programowaniu w LUA.

#20 How high

ZTM - Zmęczony Tym Wszystkim

• Użytkownicy
  • 198 postów

Napisano 11 luty 2012 - 14:17

Żebym ja się nauczył LUA, to w ogóle musiałbym się nauczyć schematów programisty, i nie tylko piśmiennych a myślowych.
Mój umysł jest pod tym względem bardziej logiczno-artystyczny niż logiczno-ścisły... :<

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych