Skocz do zawartości

Serwis Grand Theft Auto & Multiplayers zasponsoruje serwery dowolnego typu.
Lokalizacja serwera dedykowanego - Gdańsk, Polska.
Więcej informacji na skype - Xenon lub Szybki.

IV+ - Czy mamy szansę na porządny alternatywny multiplayer do IV?

IV+ GTA IV multiplayer GTA:IV

46 odpowiedzi w tym temacie

#21 Hosiek

Little Clucker

• Użytkownicy
  • 29 postów

Napisano 11 luty 2012 - 14:51

Nauczyc sie Lua to nie jest problem, każdy jezyk jest w pewnym stopniu podobny, będzie sie troche różnił ale wszystko bedzie mozna sie nauczyc, ja osobiscie zrobie serwer IV+ Jesli nie będzie miał takich głupich błędów jak IV:MP

#22 Starter

...

• Administracja
  • 511 postów

Napisano 11 luty 2012 - 14:55

Wyświetl postUżytkownik Ventron dnia 11 luty 2012 - 13:31 napisał

Rasizm XXI wieku. Programista LUA od programisty PAWN raczej niczym się różni
Jaki rasizm - sam powiedziałeś, że nikt się nie będzie chciał uczyć LUA. Jak jakiemuś programiście się będzie chciało i się nauczy to już ma przewagę. Że niby wygrana zapału i chęci nad lenistwem to jakiś rasizm?

Wyświetl postUżytkownik KeyBoy dnia 11 luty 2012 - 13:43 napisał

Najbardziej rozchwytywani są programiści PHP (lub innego dynamicznego języka do pisania aplikacji www) którzy piszę w skopanym języku, a zarabiają poważne pieniądze.Jeszcze nigdy nie słyszałem, aby ktoś z moich znajomych, lub ze znajomych moich znajomych zarabiał na programowaniu w LUA.
Ale tu jest mowa o GTA, ten portal jest o GTA - tutaj owszem, gdzie się nie spojrzy to wszyscy narzekają, że nikt nic w MTA polskiego nie zrobił bo nikt nie umie LUA.

W rynek programistyczny i prawdziwe zarabianie na tym kasy nie wnikam, bo to jest zupełnie inna bajka

#23 Pabi

Mastah

• Użytkownicy
  • 243 postów

Napisano 11 luty 2012 - 16:51

Dobry programista nie powinien mieć problemów z przejściami pomiędzy różnymi językami. :P Same języki różnią się tylko konstrukcją kodu. A programistę który cały czas trzyma się jednego języka bo inne są 'be' programistą bym nie nazwał, no chyba że to jakiś poważny język typu c++, php a nie jakieś PAWN. :P

#24 H5N1

Big Clucker

• Użytkownicy
  • 118 postów

Napisano 11 luty 2012 - 17:07

Wyświetl postUżytkownik Pabi dnia 11 luty 2012 - 16:51 napisał

Dobry programista nie powinien mieć problemów z przejściami pomiędzy różnymi językami. :P Same języki różnią się tylko konstrukcją kodu. A programistę który cały czas trzyma się jednego języka bo inne są 'be' programistą bym nie nazwał, no chyba że to jakiś poważny język typu c++, php a nie jakieś PAWN. :P
W pełni popieram. Jednak język który jest w takim modzie powinien być łatwy dla osób które NIGDY nie pisały kody. Takim język jest lua, które jest zdecydowanie łatwiejsze do ogarnięcia dla nowego niż pawn/c++. Na pierwszy rzut oka nie wygląda tak strasznie i wystepuje dużo ułatwiej dla użytkownika.

#25 KeyBoy

Little Clucker

• Użytkownicy
  • 27 postów

Napisano 11 luty 2012 - 17:14

Cytat

to jakiś poważny język typu c++, php
Poważnymi językiem jest asembler, prolog, c++ też można zaliczyć, ale na pewno nie przekopane we wszystkich stornach php, w którym, aby napisać bezpieczny kod musisz ładować jedną zmienną do ośmiu funkcji.

Cytat

a nie jakieś PAWN
Pewnie nawet nie znasz połowy jego mocy

#26 Kacper Smółkowski

Gangsta

• Użytkownicy
  • 404 postów

Napisano 11 luty 2012 - 17:18

Wyświetl postUżytkownik KeyBoy dnia 11 luty 2012 - 17:14 napisał

(...)w którym, aby napisać bezpieczny kod musisz ładować jedną zmienną do ośmiu funkcji.
Mogę się już śmiać, czy jeszcze jakąś mądrość zapodasz?
[18:10:44] |Restorer|: fajny jesteś, mogę Cię dotknąć ?
[18:10:54] Kacper Smółkowski (ownede): jesteś idiotą, możesz się odsunąć?

#27 KeyBoy

Little Clucker

• Użytkownicy
  • 27 postów

Napisano 11 luty 2012 - 17:45

Przy kodowaniu hasała używa się najczęściej dwóch funkcji((2)nie mówię o double md5) + soli(salt), do tego należy użyć funkcji mysql_real_escape_string(3), warto też (należy) skorzystać z funkcji trim(4). 8 to było wyolbrzymienie, niektórzy mogli tego nie zrozumieć, ale ja naliczyłem się 4 funkcji które nawet nie zapewniają mi 100% bezpieczeństwa. Również mógłbym wymienić jeszcze dodatkowe dwie funkcji, ale uważam że każdy ma trochę oleju w głowie i w haśle nie udostępnia możliwości wpisywania wszystkich znaków.

Również tutaj się liczy ilość ataków aplikacje internetowe (te większe) są atakowane bardzo, ale to bardzo często niektórzy, profesjonaliści mogą wyciągnąć potrzebne dane przez malutki błąd, skopanego php.Ja broń Boże nie uważam się za specjalistę w tej dziedzinie, aczkolwiek php jest skopany i większość osób o tym wiem, a jest mniejszość która o tym mówi.

Nie martw się skończyłem dyskusje.

Użytkownik KeyBoy edytował ten post 11 luty 2012 - 19:33

#28 Rachet

d(-_o)b

• Użytkownicy
  • 23 postów

Napisano 11 luty 2012 - 18:19

Mam nadzieję że to nie jest Fake :|. Ten filmik z ich synchro broni jakoś dziwnie wygląda, jakby był robiony w R* multi.
Dołączona grafika

#29 Aleks

Big Clucker

• Użytkownicy
  • 107 postów

Napisano 11 luty 2012 - 21:22

"Skrypterom" którzy piszą w PAWN faktycznie trudno nauczyć się czegoś nowego, bo najczęściej bazują na innych skryptach. Albo je przerabiając albo kopiując potrzebne kawałki kodu. Jeżeli ktoś rozumie programowanie to ogarnięcie jakiegoś języka to jakiś tydzień ( nie mówię o Assemblerze itp. )

#30 RootKiller

Big Clucker

• Użytkownicy
  • 119 postów

Napisano 11 luty 2012 - 21:30

LUA jest bardzo łatwym językiem, i jeżeli ktoś ma odrobinę zapału i czasu nie problemem jest się przenieść z Pawn :). Zresztą jeżeli się chce to można się nauczyć/przenieść na każdy język jaki sobie tylko wybierzemy :).

#31 Kacper Smółkowski

Gangsta

• Użytkownicy
  • 404 postów

Napisano 12 luty 2012 - 01:28

Wyświetl postUżytkownik KeyBoy dnia 11 luty 2012 - 17:45 napisał

Przy kodowaniu hasała używa się najczęściej dwóch funkcji((2)nie mówię o double md5) + soli(salt), do tego należy użyć funkcji mysql_real_escape_string(3), warto też (należy) skorzystać z funkcji trim(4). 8 to było wyolbrzymienie, niektórzy mogli tego nie zrozumieć, ale ja naliczyłem się 4 funkcji które nawet nie zapewniają mi 100% bezpieczeństwa. Również mógłbym wymienić jeszcze dodatkowe dwie funkcji, ale uważam że każdy ma trochę oleju w głowie i w haśle nie udostępnia możliwości wpisywania wszystkich znaków.
Mistrzu, w każdym języku żeby coś zakodować hasło w double md5 z użyciem salta trzeba użyć tylu funkcji (o ile nie więcej).
Jak ktoś pisze z głową to za każdym razem tyle nie robi :), DRY.

<?php 
// User::GeneratePassword($input, $new_salt = true);
$user -> password = User::GeneratePassword($input -> user_pass);
?>

#32 Łukasz Lanuczny

Big Clucker

• Użytkownicy
  • 104 postów

Napisano 12 luty 2012 - 10:00

Wyświetl postUżytkownik KeyBoy dnia 11 luty 2012 - 17:45 napisał

Również tutaj się liczy ilość ataków aplikacje internetowe (te większe) są atakowane bardzo, ale to bardzo często niektórzy, profesjonaliści mogą wyciągnąć potrzebne dane przez malutki błąd, skopanego php.Ja broń Boże nie uważam się za specjalistę w tej dziedzinie, aczkolwiek php jest skopany i większość osób o tym wiem, a jest mniejszość która o tym mówi.

Nie martw się skończyłem dyskusje.

DRY. Dołączona grafika

#33 KeyBoy

Little Clucker

• Użytkownicy
  • 27 postów

Napisano 12 luty 2012 - 14:42

Cytat

Mistrzu, w każdym języku żeby coś zakodować hasło w double md5 z użyciem salta trzeba użyć tylu funkcji (o ile nie więcej).
Yoda, napisałem że nie chodzi mi o double md5, dodatkowo w PHP musisz filtrować te zmienne dla bezpieczeństwa, nawet jeżeli odwołasz się do funkcji która filtruje te zmienne to i tak je filtrujesz czyż nie ?

#34 Kacper Smółkowski

Gangsta

• Użytkownicy
  • 404 postów

Napisano 12 luty 2012 - 15:48

Wyświetl postUżytkownik KeyBoy dnia 12 luty 2012 - 14:42 napisał

Yoda, napisałem że nie chodzi mi o double md5, dodatkowo w PHP musisz filtrować te zmienne dla bezpieczeństwa, nawet jeżeli odwołasz się do funkcji która filtruje te zmienne to i tak je filtrujesz czyż nie ?
To w innych językach się nie filtruje wprowadzonych danych? Ciekawe :)

#35 TheShowGoesOn

Big Clucker

• Użytkownicy
  • 72 postów

Napisano 12 luty 2012 - 16:04

Wyświetl postUżytkownik Kacper Smółkowski dnia 12 luty 2012 - 01:28 napisał

Jak ktoś pisze z głową to za każdym razem tyle nie robi :), DRY.

<?php
// User::GeneratePassword($input, $new_salt = true);
$user -> password = User::GeneratePassword($input -> user_pass);
?>

Miałem o tym pisać.
Dołączona grafika

#36 Łukasz Lanuczny

Big Clucker

• Użytkownicy
  • 104 postów

Napisano 12 luty 2012 - 20:15

Wyświetl postUżytkownik KeyBoy dnia 12 luty 2012 - 14:42 napisał

Ja sądzę, że to Restorer. Widziałem w kilku postach Restorera, to słowo - Yoda.

#37 Starter

...

• Administracja
  • 511 postów

Napisano 13 luty 2012 - 00:46

Wyświetl postUżytkownik Łukasz Lanuczny dnia 12 luty 2012 - 20:15 napisał

Ja sądzę, że to Restorer. Widziałem w kilku postach Restorera, to słowo - Yoda.
Ja nie mam nic przeciwko, byle wojen nie było na forum ; p

#38 Pabi

Mastah

• Użytkownicy
  • 243 postów

Napisano 13 luty 2012 - 00:46

Bez jaj, też o tym pomyślałem odrazu jak zobaczyłem styl pisania tego gościa i to że zgrywa pro programistę etc. :lol: Tylko Restorer wszczynał tu takie awantury :P

#39 jhxp

#mta

• Użytkownicy
  • 10 postów

Napisano 14 luty 2012 - 12:48

Wyświetl postUżytkownik RootKiller dnia 10 luty 2012 - 20:17 napisał

A co jest w tym złego że korzystają z kodu MTA ? Jest w końcu po coś, lecz niestety dla dobra ich projektu będą musieli również działać na licencji (GPL)Open Source :)

O ile tylko przestrzegają licencji, to nie ma w tym nic złego. Problem rodzi się w momencie, gdy jeden większy mod ma otwarte źródła, a wokół niego powstaje 32662 innych modów, które w otwarty (lub nie) sposób korzystają ze źródeł moda dominującego, ale nie dają praktycznie nic w zamian.

Efekt? Mod dominujący upada z braku zainteresowania, a reszta pomniejszych modów pada zaraz za nim, z braku własnej kreatywności.

Użytkownik jhxp edytował ten post 14 luty 2012 - 12:49

Dołączona grafika Dołączona grafika

#40 H5N1

Big Clucker

• Użytkownicy
  • 118 postów

Napisano 15 luty 2012 - 19:36

Po co wy się cały czas przechwalacie i kłócicie? Jaki ma cel pisanie o tym ile to się napisało w godzine/dzien/tydzien/miesiac? Tylko siebie ośmieszacie pisząc tak żałosne i durne posty, proszę, przestańcie :unsure:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych